Hordalandsfotball

Henrik Nyland – klar for ny sesong med Sotra 

  • Odd Løvset
Foto: Trond Gausemel

Klar for ny sesong
26-åringen som er kaptein på Sotra er klar for å ta fatt på sin andre sesong i PostNord-ligaen.  Henrik Nyland som har vært i en rekke klubber i Hordaland, men er nå å finne hos Sotra på Straume, en klubb mange snakker om i disse dager.

Tekst og Foto: Trond Gausemel

Akademi i England
Nyland startet sin karriere startet i Bergen Nord,  men som 18-åring gikk han videre til Arna Bjørnar. Etter ett år i Arna dro han videre til akademi- fotball i England i 2 år.

Foto: Trond Gausemel

Da han kom hjem spilte han høstsesongen for Arna Bjørnar før han signerte for Varegg hvor han fikk Hiep Tran som trener. Han ble med Tran videre da han gikk til Fyllingsdalen. De to fant tonen og kjemien, noe som resulterte at Tran og Nyland begge gikk videre til Sotra. Der fortsatte samarbeidet med Hiep i en liten periode. Etter kort tid forsvant Tran til Åsane, mens Nyland fortsette i klubben.

Nyland ble kaptein i Sotra, og forteller at å ha en god dialog med treneren, med laget og klubben er en viktig del av å være kaptein. Han utdyper: » Jeg er en person som liker å omgås folk. Derfor er jeg opptatt av at folk trives og jeg vil at folk skal ha det bra i gruppen».  Nyland fortsetter med å sier at han ønsker å gjøre folk rundt seg bedre.

Foto: Trond Gausemel


Mye usikkerhet

Det ble skrevet om at mange spillere måtte gå eller ville vekk, men det stemmer ikke, sier Nyland. Saken forsvant fra avisene, da det ble klart at mange spillere ble igjen tross trenerens avgang.

Nyland valgte å bli, og sammen med resten av spillerne ble de enige om at dette skulle de få til. Spillerne var veldig enige i at de ville ha med seg Eivind Bendiksen som sportslig leder og var veldig glade for at styret hørte på det. Både Bendiksen og Nyland ble viktige for spillergruppen i den prosessen klubben skulle igjennom. Laget stod nok en gang igjen uten trener etter Tran sin avgang.

Foto: Trond Gausemel


Ny trener inn

Renate Köppen Blindheim ble klubbens nye trener og det skapte mye oppmerksomhet utad, men laget fikk roen og en ekstra «drive». De følte seg klar for ny sesong, sier Nyland.

Vi måtte selvsagt også spørre om hvordan det var å få Blindheim inn i klubben og som trener for laget. Nyland er imponert over jobben hun har gjort hittil, og påker at hun er flink til å analyserer spillerne der og da og få med seg hele laget. Videre er han imponert over jobben hun gjør før og etter kamp. Han påpeker at hun vært god på å videreføre jobben Hiep gjorde før han dro til Åsane, noe som gjør ting enklere for laget.

Medietrøkk
Videre sier Nyland at han er imponert over hvordan trener Blindheim takler media oppstyret. Hun har beina godt plantet på jorden, og hun gjør jobben hun skal uten å bli påvirket av medietrøkket. At hun som ung klarte å gjøre den jobben hun har utført i år står det respekt av, sier Henrik Nyland. Han legget til at Blindheim er flink til å tilnærme seg gruppen. Hun er flink til å gi klare beskjeder og i tillegg til å lytte når det er nødvendig.

Foto: Trond Gausemel


Hvordan oppsummerer du sesongen 2020 og hvordan var spillegruppen innad?

Noe av det samme som jeg sa i sted: Inngangen til sesongen var dårlig da vi hadde en kort oppkjøring på kun to-tre før sesongstart. Dette selvsagt på grunn av korona og i tillegg ble vi dømt nord og ned av media. Det siste ble en boost for laget til å stå på videre. Det viste vi da vi møtte Fram Larvik borte i den første kampen. Vi lå under 0-1 før vi snudde kampen og vant 3-2, melder Nyland.  Dette ga han og laget enorm energi fremover. At de i tillegg spilte «brukbart» hjalp også, legger Nyland til.

De fortsetter å ri på bølgen videre, og han klarte å holde guttene på jorden. Laget hadde fokus på trening på å bli bedre og presterte enda bedre i kamp. Laget hadde høye ambisjoner.

Foto: Trond Gausemel


Motbakken kommer

I den andre halvdelen av sesongen begynte det å rakne for laget. Nyland har ingen klare svare og vil ikke skylde på noen enkeltspillere, men han sier at motstanderne hadde mer å spille for. I sluttspillet merket de virkelig at noen ville opp i OBOS- ligaen. Selv slet de i begge ender på høsten. Laget slapp inn mål og klarte ikke sette sjansene de fikk i andre enden.  «Vi savnet råskapen» , i begge ender, sier Nyland. Da ble det å vinne neste kamp som var medisinen fortsetter Nyland.

Sesongen 2021
I løpet av året sesong forventer Henrik Nyland at de skal forsterke laget. Klubben jobber med det, men de må ha de riktige typene og spillerne. Det viktigste er at spillerne er gode nok, men det kan gjerne også komme noen på min egen alder med litt rutine, legger han til.

Foto: Trond Gausemel


Hva tenker du om året vi har vært igjennom?

Tenker på de som ikke får spille fotball. Føler meg heldig som har muligheten til det. Det ble en ekstra lang sesong i fjor på grunn av Covid-19. Det var ekkelt at flere spillere og lag ble berørt av koronaviruset i toppfotballen og sliter med ettervirkninger. Sotra blant annet hadde en trener med påvist smitte.

Kommende sesong
Når det gjelder årets avdeling mener han at Sotra i år kan bite godt i fra seg. Laget vet mer hva som venter dem i årets sesong, men han ropte ikke «hurra» for oppfinnsomheten til NFF. Oppsettet gjorde at de havnet i nesten samme gruppe som i fjor. Han er likevel glad for å slippe de lange turene nordover, og han legger til at det blir en gylden mulighet til å forbedre seg i serien.

Når det er sagt mener Nyland at kampforberedelser er viktig uansett hvilke lag de møter. I tillegg håper han virkelig på publikum på Straume Stadion. De er med på å gi guttene mer styrke når de hører ropene og applausen fra tribunen.

Foto: Trond Gausemel


Naboduell

I fjor var Vard-Haugesund den nærmeste rivalen i divisjonen. I år blir det annerledes. «Det blir stas med lokaloppgjør mot Øygarden», sier Nyland. Han legger til at han håper på å få lov til å ha publikum.

Han avslutter med at det blir viktig å score mål og tette igjen bakover i år. Spesielt kan de bli bedre på å markere motstanderne bedre. Mer bevegelse foran boksen og å bli mer bevist på hvilke rom man angriper. Nyland mener han har spillere som vil klare den jobben, men ønsker gjerne flere folk i noen posisjoner for å styrke laget og konkurransen om plassene.

Foto: Trond Gausemel